Gädda (Esox Lucius)

Beskrivning

Gäddan är en kallvattenfisk. Den är solitär dvs mer eller mindre ensamlevande, icke stimbildande samt relativt stationär. Gäddan vill gärna ha kamouflage och den hugger sitt byte på tvären.

Den leker i mars – maj – juni. Hanarna blir upp till 10,5 kg och honorna närmare 35 kg. Denna otroliga fisk kan bli upp till 16 år gammal. Den är en fantastisk sportfisk som nästan alltid är huggvillig.

På isen kan du fiska denna med krok eller på sax, betad med agn. Sommarfisket med spinn eller trolling är uppskattat. Även flugfiske med streamers är ett spännande fiske. Den fångas i de stora sjöarna samt i Ångermanälven.

 

Bra platser för gäddfiske

Gäddan påträffas i alla slags sjöar, varma och kalla vatten, svagt rinnande vattendrag och i forsar. Den föredrar dock grunda, vegetationsrika vikar och sund med lugna vatten. Sportfiskeområdenas större sjöarna samt i Ångermanälven rekommenderas.

Fiskemetod

* Sommartid tas den lättast med spinnfiske, vassdrag eller wobbler. Nära vasskanter är också ett hett tips.

* Vintertid är angeldon den överlägset bästa men också den absolut roligaste metoden för att fånga gädda.

* Strax före leken är gäddan tung och romstinn. Säkra ställen att hitta gäddan på är djupkanter som finns i anslutning till lekplatserna. En bra fisketeknik är då att långsamt fiska hem betet strax över botten. Förslag på gångbara spinnbeten är sjunkande wobblers eller skeddrag som långsamt spinns efter botten.

* Efter leken finns gäddan en kort tid på grunt vatten för att äta upp sig. Fisket kommer igång igen vid månadsskiftet maj / juni fram till midsommar, då är gäddans aptit nästan gränslös och den hugger friskt på det mesta som erbjuds. Flytande ytwobblers ger ett fantastiskt roligt fiske.

* Trolling är en populär metod som ger möjligheter att fiska av stora områden.

* Höstfisket är ofta den bästa tiden. När vattentemperaturen börjar sjunka i september söker sig den större gäddan mot grundare vatten för att jaga. Prova fisket i t ex grunda vegetationsrika vikar.

* Fiska av platsen noga. Hugger en gädda står det oftast fler på samma ställe. Nyckeln till ett framgångsrikt fiske är att variera spinnhastigheten och att skifta bete.

Naturligt agn ger stor gädda!
Huggkrok kan vara en nödvändig utrustningsdetalj om den store hugger.
Använd wire- eller kevlartafsar!