ABBORRE (Perca fluviatilis)

Beskrivning

Abborren är vår vanligaste sportfisk och dessutom en utmärkt matfisk, se Kocken tipsar. Den är en flockfisk som kan komma upp i vikter över 3 kg.
Trevligaste fisket är att meta den från båt eller från is med små blänken, ibland händer det att den tar på fluga. Den finns i de flesta vatten i skogslandet. Abborren är nästan aldrig aktiv på natten, så abborre fångar du säkrast dagstid.

Man kan fånga den nästan hela året (förutom maj /juni då den leker, det beror även på vattentemperaturen). Bästa fisketiden är på högsommaren, tidig höst och isfiske i februari-mars. Abborren trivs bäst i varmt vatten, 20 – 22 grader.

Bra platser för abborrfiske

I närheten av uddar eller grynnor, gärna intill växtlighet. Abborren finns i hela Södra Lappland, men ett bra ställe är i Lappuddens sportfiskeområde i Bredselet. På sommaren finns fisken på ett djup mellan 1-5 meter, ofta nära botten, och på vintern på ett djup mellan 3-10 meter nära botten. I samband med leken når fisket sin höjdpunkt, sedan avtar det fram tills isen lägger sig. Några andra platser som beröms vara extra bra är tjärnarna kring Gråtanån och Gråtanån där finns ett utmärkt abborrfiske. Det har visat sig att grundområdena varit givande. Stora abborrar kommer in till grynnorna på kvällen för att övernatta, då kan man passa på.

Fiskemetod

* Sommartid, med mete, spinn och mete med toppknuten lina och korkflöte. Bra beten på sommaren är jiggar, spinnare och maskmete. Kastspö riggat med röd gigg eller wobbler är ett annat bra tips. Har man avkoppling och rekreation som ett delmål är ett helt vanligt metspö fullt tillräcklig utrustning. Hjälper inget av detta rekommenderas bottenmete med mask eller fiskfilé.

* Vintertid är det pimpelfisket, vertikal- och balanspirkar som gäller. Isfiske av abborre är bäst på nyisen och senvåren. Det nappar som bäst från morgonen fram till mitt på dagen.