Regnbågslax (Oncorhynchus mykiss)

Beskrivning

Som framgår av namnet är ”regnbågen” en laxfisk, den har tagits hit från Nordamerika. Man känner lätt igen den på det rödviolett bandet, regnbågen på sidorna samt den prickiga rygg och stjärtfenan. Den har inte lika stora krav på temperatur och vatten som andra laxfiskar och är därför lättare att odla. En odlad regnbågslax är ganska ljus i köttet, om den får gå fritt blir den snabbt rödare i köttet och mörkare i skinnet.

 

Kärt barn har många namn heter det, något som stämmer bra på Regnbågslaxen som har en mängd olika namn. Den har ett visst släktskap med de flesta andra laxfiskar, men mest med den vanliga laxen. Till och med antalet kromosomer ska vara lika många som hos laxen och därför har den fått kallas lax. I sitt ursprungliga vatten vid nordamerikanska Stillahavskusten kan fisken bli mycket stor och väga upp till 15 kg. I odlat tillstånd kommer den dock sällan över 5 kg. Vanligast är fiskar strax under 1 kg.
Felaktigt kallas regnbågen ibland forell något som kan komma av att den på tyska heter ”regenbogenforelle”.
Fisken förekommer i odlingar, i både sött och salt vatten runt om i hela Sverige. Den leker på våren i Sverige, normalt dock utan att reproducera sig. På senare år har allt fler odlingar vuxit upp och regnbågen har blivit en omtyckt matfisk.

 

Bra platser för regnbågslaxfiske

Regnbåge sätts ut i ett flertal sjöar och tjärnar inom Dorotea kommun. Bra regnbågsvatten inom Dorotea är Bergvattensjön (mitt i Dorotea samhälle), Grubbtjärn (Rajastrands FVO), Tallvattensjön, Valltjärn, Vallsjön (Avaträsk FVO) samt Lillsjön (Sallsjöåsystemets FVO). I Vilhelmina fiskas regnbåge i Gottestjärn i Skansholm (NedreMalgomajs FVO).

 

Fiskemetod

Regnbågen fångas lämpligast med flugspö under sommarkvällar med kläckande sländor. Då Rocken (stor sjösandslända) kläcker i slutet av juni brukar den vara lätt att komma in på livet. Vid den kläckningen har man chans att fånga de riktigt stora exemplaren som finns i sjön / tjärnen. En annan bra tid för att fiska regnbåge är under hösten då mörkret gör att regnbågen jagar mer strandnära. I övrigt fiskas regnbågen med drag, spinnare, mask och powerbait.

Regnbågen är liksom harren en fisk som går bra att fånga året om. På försommaren, redan strax efter islossningen är den på hugget. Man kan då prova lite större och färggladare flugor som sjunker en bit. Längre fram på sommaren, när insektslivet sätter fart, kan man gå ner i krokstorlek och fiska med den imitation som för tillfället kläcker. Även stora regnbågar är intresserade av de mindre insekterna, men lämnar ofta endast små vakringar efter sig vilket ofta lurar fiskaren att tro att det är en mindre fisk.

Det som gjort regnbågen populär bland flugfiskarna är också att de tar torrflugor även långt in på hösten, ända fram till isläggningen faktiskt. Även vid denna tidpunkt kan man fiska med torrfluga vid soliga dagar. Regnbågen kan också fiskas med spinn och haspel, samt med jigg som ryckvis fiskas hem är mycket effektivt.